HIDE & SEEK - MAARTEN BAAS

24 Jun. 2017

Humoristisch, speels, intellectueel, rebels, theatraal. Het werk van Maarten Baas is niet in één woord te vangen. Voorbijgaand aan iedere stereotypering speelt hij verstoppertje in de hiaten van het designveld. Keer op keer weet hij zich met vernieuwend werk te ontworstelen aan iedere verwachting. Op 24 juni presenteert de Houdini van Dutch Design Maarten Baas zijn eerste grote overzichtsboek in de Kazerne. Aanvang 16:00 uur. Toegang is gratis, reserveer hier je ticket!
 
HIDE & SEEK
Ongetwijfeld is Maarten Baas een van de meest invloedrijke designers van deze tijd. Tijdens de opening van zijn eerste solotentoonstelling Hide & Seek in het Groninger Museum, afgelopen februari, lanceerde Maarten Baas zijn eerste grote overzichtsboek. Naast iconische werken als Clay en Smoke is hierin ook recent werk te vinden, zoals Tree Trunk ChairCarapace en May I Have Your Attentione Please? Het boek bevat bijdragen van o.a. Lidewij Edelkoort, Marcus Fairs, Wim Pijbes, Mark Wilson en Ingmar Heytze, Anton Corbijn, Erwin Olaf. De titel refereert naar Baas’ reputatie als de Houdini van Dutch Design: niet in een woord te vangen en ontglippend aan iedere stereotypering. Volgens Baas creëert structuur enkel beperkingen. Liever speelt hij verstoppertje in de hiaten van die structuur, om keer op keer met een verrassende wending tevoorschijn te komen.

DE HOUDINI VAN DUTCH DESIGN

Dutch designer en kunstenaar Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven. Zijn werk wordt vaak omschreven als signature design en varieert van conceptueel design, limited editions, product design, werk in publieke ruimtes, installaties, architectuur, interieur design, theater design en performances. Baas’ werk is aangekocht door grote musea over de hele wereld (MoMa, Victoria & Alber Museum, Les Arts Decoratifs, Die Neue Sammlung, Stedelijk Museum en Rijksmuseum) en won verschillende prestigieuze prijzen. Niet voor niets werd hij door the New York Times en Time Magazine beschreven als een van de meest invloedrijke designers van onze tijd.

MAY I HAVE YOUR ATTENTION PLEASE?

Op dé jaarlijkse designbeurs Salone del Mobile in Milaan schreeuwt iedereen om aandacht. Zie mij, hoor mij, kijk naar mijn werk! Om de lancering van zijn 101 chair voor het Lensvelt label kracht bij te zetten inspireerde het hem tot de installatie May I have Your Attention Please?  (winnaar Milano Design Award 2017 Best Concept). Het werk bestaat naast stoelen uit een woud van roeptoeters op standaards, waaruit onverstaanbare boodschappen klinken. Baas: “Als we niet oppassen vormt de kakofonie van stemmen, meningen, nieuwsberichten en wetenswaardigheden al snel een brij waarin feit en fictie steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden zijn.” Net zoals de vele meningen is iedere stoel uniek. May I have your attention please? is nu te zien in de Kazerne expositie: NEW ICONS – Rietveld now. In het kader van de viering van 100 De Stijl – van Mondriaan tot Dutch Design – poogt de Kazerne met designers en publiek de tijdgeest te doorgronden en te voorspellen welke designers de tand-des-tijds zullen doorstaan.

BOEKPRESENTATIE
Op 24 juni 2017 presenteert Maarten Baas zijn boek Hide & Seekals onderdeel van de expositie opening in de Kazerne. Na de korte toelichting is er de gelegenheid om je boek te laten signeren.

Reserveer hier je gratis ticket, vol is vol!

Datum: 24 Jun. 2017
Tijd: 16:00