BORN AT NIGHT

05 Apr. 2018 — 17 Sep. 2018

In deze spraakmakende tentoonstelling tonen Design Academy’s Joseph Grima en Martina Muzi een ander perspectief op design en technologie.

Producten die zijn samengesteld uit bestaande elektronische componenten. Is dat ook design? In de nieuwe tentoonstelling Born at Night verkennen gastcuratoren Joseph Grima en Martina Muzi een totaal ander perspectief op design en technologie.

De tentoonstelling schetst een beeld van hoe in de Chinese miljoenenstad Shenzhen op een bijzondere manier producten tot stand komen. Daar werken vele mensen, gespecialiseerd in bepaalde electronica-onderdelen, van transistors en usb-poortjes tot en met micro-chips. Niet aan academies opgeleide ontwerpers, maar technici, fabrieksarbeiders en hun familieleden bedenken, op een heel organische manier, nieuwe dingen. Joseph Grima: ,,Wat je daar bijvoorbeeld ziet is dat nieuwe dingen worden bedacht door arbeiders in de fabriek of door families, thuis. Die gaan samen zitten op de bank en denken na over nieuwe toepassingen van bepaalde elementen of ze experimenteren met nieuwe toepassingen. Dan combineren ze bijvoorbeeld een microfoon met een kleine versterker: ideaal voor Karaoke!”

De bijzondere positie van ‘de ontwerper’ domineert al tientallen jaren het Westerse denken over design en innovatie. Vernieuwing lijkt onlosmakelijk gekoppeld aan individueel auteurschap. Maar klopt dat beeld eigenlijk nog wel? Bezoekers van Kazerne in het hart van designstad Eindhoven kunnen zich laten inspireren door een totaal ander perspectief. Born at Night toont een reeks objecten en componenten, maar belicht aan de hand van teksten en vooral een film - waarvan Kazerne de wereldpremière heeft - juist de rol van de mens binnen dit designecosysteem. De markt herbergt een ecosysteem dat zich in de afgelopen jaren ontwikkelde als productinnovator. Waar overdag de focus ligt op de verkoop, ontstaan ’s nachts producten die het Westerse denken over design, innovatie en individueel auteurschap ter discussie stellen. Met hun tentoonstelling Born at Night verkennen de curatoren Joseph Grima (o.m. creatief directeur Design Academy Eindhoven) en Martina Muzi van design research studio Space Caviar een totaal ander perspectief.
Grima: ‘Waar overdag de focus ligt op de verkoop, ontstaan ’s nachts producten die het Westerse denken over design, innovatie en individueel auteurschap ter discussie stellen. Zonder waardeoordeel te vellen hopen we met het project Born at Night bij te dragen aan de discussie over de volgende stap voor design als innovator.”

Born at Night is gerealiseerd in 2016 en 2017 en was onderdeel van een onderzoeks-residency, verzorgd door M+/Design Trust, Hong Kong.

Space Caviar, gevestigd in Genua, opereert op het snijvlak van architectuur, design, technologie, politiek en het publieke domein. Eerdere projecten waren te zien tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië, de Biënnale Interieur, het Victoria and Albert Museum, het Vitra Design Museum, en het Film Museum in München.

CREDITS

BORN AT NIGHT Space Caviar’s Grima and Muzi explore a totally different design perspective.
DAILY from 26 March until 17 September 2018 - 12 noon to 12 midnight
CURATOR Joseph Grima and Martina Muzi
EXHIBITION DESIGN Daphna Laurens

KAZERNE THANKS Ruud Balk fotografie, Brabant C, Cultuur Eindhoven, Daphna Laurens, Dutch Design Foundation, EHV365, Leeuwerik Plaatmateriaal, Lucas&Lucas, Moon/en/co, Saint Gobain Glassolutions, Gert Staal

SPACE CAVIAR THANKS Aric Chen, Jason Hilgefort, Merve Bedir, Future Plus, Zhang Xue Shi, and additional to David Li, Jan Boelen, Silvia Lindtner, Ingrid Fischer-Schreiber, Mary Ann O’Donnell, Luisa Mengoni, Brendan Cormier, Yee Ping, FuNa, Monica Shen, Berlina Li, Jennifer Wong, Sofia Pia Belenky, Gabriele Mariotti, Chiara Clarke Siravo, Simon Beckmann, Alessia Santoro, Warde Ka.
M+ / Design Trust Research Fellowship 2016-17


Datum: 05 Apr. 2018 — 17 Sep. 2018
Tijd: Iedere dag vanaf 12:00