Next Up - Jeroen Junte

21 Feb. 2016 — 30 Sep. 2016

NEXT UP by Jeroen Junte: Dutch Design van een betrokken post-crisis generatie.
Voor deze Kazerne expositie selecteerde gastcurator Jeroen Junte een overzicht van de jongste lichting Dutch designers. Met bijna 200 werken van meer dan 60 ontwerpers wordt voor het eerst de generatie in kaart gebracht die is gevormd in de kredietcrisis-tijd. Junte: “Betrokkenheid en onbevangenheid zijn opvallende eigenschappen van deze jonge ontwerpers. Ze denken in kansen en oplossingen, niet in problemen en obstakels.”

Klik hier voor het boekje

NEXT UP is internationaal de eerste expositie die een beeld schetst van de volle breedte van het post-crisis design. De jonge generatie ontwerpers bouwt voort op de onderzoekende en kritische mentaliteit van Dutch design maar streeft tegelijkertijd naar een positieve bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. Deze betrokken ontwerpers roepen niet alleen vragen op maar zoeken ook naar antwoorden. Instinct en intuïtie zijn daarbij even belangrijk als conceptuele diepgang of een kritische houding. Ze zijn denker en doener ineen.

Gastcurator Junte over NEXT UP: “Ja, uiteraard zijn de jonge ontwerpers van nu gevormd door de economisch crisis. Grondstoffen raken uitgeput, energie wordt schaars en globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalige productie. Dat vraagt om betrokkenheid en daadkracht. En nee, ze zitten dus niet bij de pakken neer. Ze zijn ondernemend en wisselen industrie en productie in eigen beheer moeiteloos af. Ze zijn pragmatisch en trekken zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design, wetenschap en zelfs dienstverlening. Ze kiezen hun eigen weg – en die weg gaat omhoog. Ze zijn next up!”

NEXT UP is verdeeld in 9 urgente thema’s die niet alleen de next-up-generatie maar het volledige designveld van nu kenmerken: functionele concepten (Storytelling), 3D-printen en open design (Do It Ourselves), pure materialen en vormen (Making More From Less), bio-design en duurzaamheid (Beyond Green), oprukkende digitalisering (Dematerialize), technologie toegankelijk maken (Slowtech), sociale interactie als product (At Your Service), innovaties in hergebruik (Upcycling Recycling) en kleinschalige en procesmatige productie (Perfect Imperfection).

Jeroen Junte is freelance designjournalist, curator, moderator en eventorganisator. Hij werkt vast voor de Volkskrant, het internationale magazine Frame en maandbladen als
Elle Decor, Architectuur NL en is bovendien auteur van designboeken zoals de reisgids MUST SEE – design in Nederland, het overzichtswerk Think Dutch. Conceptual Design & Architecture from the Netherlands en het tweetalige boek Hands on: Dutch design in de 21ste eeuw. In 2014 was hij curator van de expositie Slow Tech – Design between Craft and Industry in cultureel platform WOW in Amsterdam. Sinds 2012 organiseert Junte in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het tweemaandelijkse live magazine Design Matters, met interviews, presentaties, debatten, gesproken columns en lezingen door uiteenlopende gasten.

Tussen 28 september en 6 oktober 2016 bouwen we de expo Next Up af.

NEXT UP Featuring
Rogier Arents & Bin Yu, Marjan van Aubel, Steven Banken, Merel Bekking, Daniel de Bruin, Collectie Veenhuizen, Lilian van Daal, Daphna Laurens, David Derksen, Teresa van Dongen, Govert Flint, Allix Gallet, Gionata Gatto & Mike Thompson, Dave Hakkens, Handmade Industrials, Paul Heijnen, Nienke Hoogvliet, Jesse Howard, Manon van Hoeckel, Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen, Jesse Kirschner, Nynke Koster, Dirk vander Kooij, Aliki van der Kruijs, Lemz, Sam Linders, Jelle Mastenbroek, Roos Meerman, Arnout Meijer, Studio Minale Maeda, Isaac Monté, Bastiaan de Nennie, Dirk Osinga & Lotte de Raadt, Pink Pony Express, Nienke van de Pol, Simone Post, Lex Pott, Studio rENs & Desso, Chloé Rutzerveld, Sheltersuit, Stone Cycling, StudioStudio, Emilie van Spronsen, Leonie Tenthof van Noorden, The Incredible Machine, Unaware Objects, Sander Wassink, Jólan van der Wiel

Foto door Femke Rijerman. Alix Gallet, Tricking Biometrics.


Datum: 21 Feb. 2016 — 30 Sep. 2016