Sustainable day care

BOAZ COHEN, SAYAKA YAMAMOTO (BCXSY) & TWINKELBEL

Kazerne Lab

In Kazerne Lab werken professionele creatieven cross-over met andere (economische) sectoren aan producten, inzichten en prikkels voor actuele vraagstukken.
In dagbestedingsatelier Twinkelbel van Lunet zorg maken cliënten keramiek dat ze in de eigen atelierwinkel verkopen. Designers Boaz Cohen en Sayaka Yamamoto (BCXSY) werkten samen met hen aan duurzame producten met meerwaarde. Samen zochten ze, vanuit de materialen en technieken die cliënten al kennen, naar nieuwe mogelijkheden en uitstraling van de producten.


Cross-over Stamppot

De meeste producten uit de werkplaats en in de winkel van Twinkelbel kun je bestempelen als 'naïeve kunst': veel schalen, vazen en ander serviesgoed met getekende primitieve dieren en herkenbare vormen in primaire kleuren. In dit Kazerne Lab cross-overproject zetten de designers van BCXSY en cliënten samen een stap verder.

In de samenwerking bleken de cliënten van Twinkelbel grote affiniteit te hebben met hun eigen Nederlandse cultuur. Tijdens experimenten met keramiek kwam naar voren dat zij herkenbare beeld- en vormentaal beter en met meer plezier oppikken dan een abstracte. Voorbeeld: op een bolle vorm een ui naschilderen vinden ze fijner én leuker dan op een vierkant vlak. Zo ontwikkelde zich het idee voor Stamppot: vormen en beeldtaal van uien, aardappelen en wortels die cliënten herkennen.  

Het Stamppotconcept breidt zich uit. Vanaf medio september 2014 ligt er een handleiding met de nieuwe kleuren en structuren. Andere dagbestedingscentra van Lunet zorg gebruiken die om zelf ook de producten te vervaardigen die goed in de markt liggen.

Het concept is gepresenteerd bij Spazio Rosanna Orlandi tijdens de Salone del Mobile 2014 in Milaan.

Gezocht: maatschappelijke ondernemer

Uit Stamppot valt veel meer te halen. Daarom zoeken we nu een maatschappelijk betrokken ondernemer, om samen de producten nog breder en steviger in de markt te zetten.

De handleiding met nieuwe structuren- en kleurenpaletten ligt er. Daaruit kan bijvoorbeeld een bijzonder servies tevoorschijn komen, maar ook een lijn met handbeschilderde tegels.

Doel is in elk geval een mes dat aan álle kanten snijdt. Een gewild en commercieel interessant product te leveren. Een fraai product af te leveren waar cliënten trots op zijn. Een grotere afzetmarkt. Meer omzet en inkomsten voor Twinkelbel, als tegenwicht voor recente bezuinigingen. Meer mogelijkheden voor dagbesteding en vervoer voor cliënten van Lunet zorg. Kortom: bijdragen aan een leefbare wereld van morgen.

Kazerne Social Design Lab

Met dank aan Stichting DOEN werken kunstenaars, designers en andere creatieven cross-over aan nieuwe inzichten voor maatschappelijke vragen. Met hun frisse blik en omdenken voorzien ze actuele sociale, culturele en economische vraagstukken van inspiratie, nieuwe perspectieven en antwoorden. Dat klinkt misschien hoogdravend, maar is uiterst praktisch bedoeld.


Credits

Boaz Cohen, Sayaka Yamamotho (BCXSY)
Twinkelbel (Lunet zorg)

Sponsors

BNO
Ruud Balk Fotografie
Dekkers Communicatie
Rosanna Orlandi

Fondsen

Stichting DOEN